Yıllardır kullanmakta olduğunuz cihazlarınıza bağlı radyatörlerdeki su kirlenmekte ve temizlenmesi gerekirr.Aksi halde radyatör diplerinde çamur seklinde tortu oluşur ve suda ağırlık meydana getirdiğinden suyun akış hızı yavaşlar.İyi devir daim olmayan su kombiye uzak olan radyatörlerin ısınmasına engel olmaktadır.
Radyatörlerin ortalama 3 yılda bir temizlenmesi uygundur. Çok sık temizlenmesi yeni kireç oluşumlarını hızlandırmaktadır. Kalorifer tesisatlarında en sağlıklı sistem, bakır boru ile yapılan tesisattır. Daha dayanıklı estetik ve uzun ömürlüdür.Plastik tesisatta ise yüksek derecelerde kullanıldığında iyi monte edilmediyse sarkma yapar. Aynı zamanda bakır boru metal oluşu nedeniyle geçtiği yeri ısıtır ve ısı iletkenliği çok iyidir.
Son yıllarda ekonomik maliyeti ve kolay işçiliği nedeniyle birçok evde plastik boru tesisatı kullanılmaktadır. Sıva üstü plastik boru tesisatında evin iç dizaynına göre yapıldığından çok fazla sayıda doksan derecelik dirsek kullanılması sonucu suyun borulardaki hızı azalmakta uç kısımlardaki radyatörlerde ısınma sorunu görülebilmektedir.
Bu nedenle kombi tesisatı yapılırken kombi ile radyatörler arasındaki fitings malzemelerinin en aza indirilmesini tavsiye ediyoruz plastik boru 260 derecelik yüksek bir ısıda kaynak yapılarak monte edildiğinden yapılan en ufak bir hata tesisat içerisindeki boru çapının daralmasına sebep olabileceğinden yıllarca ısınma sorununa sebep olabilir.
Tesisatınızda Bakır Boru Kullanmanız İçin 12 Önemli Neden;
1 – KOROZYONA DAYANIKLILIK
Bakır dış etkilerden etkilenmeyen bir madde olması sayesinde inşaatlarda çok rahat kullanılmaktadır. Alçı, çimento, beton beton veya su bakıra hiç zarar vermez. Ayrıca bakır ültraviyole ve enfraruj ışınlarından etkilenmediği gibi yıllar boyunca bile hiçbir eskime göstermez.
2 – KULLANMA KOLAYLIĞI
Bakır kolay şekillendirilen bir madde olduğundan kullanılması basit ve işlenmesi süratlidir. Bu sayede tesisatçı zaman kazanmakta, dolayısıyla
maliyet düşmektedir. Ayrıca çok ucuz aletlerle çalışılabilmekte ve lehim sistemi sayesinde kaçak olmayan bir tesisat kurulabilmektedir.
3 – GENLEŞMEME ÖZELLİĞİ
Düşük bir genleşme oranı betonun genleşme oranına çok yakın olması sayesinde bakır boru çok güvenlidir. Plastik borularda bu oran bakırdan 7- 10 kat fazla olduğundan sıcak su tesisatları sorun çıkartmaktadır.
4 – GEÇİRGENLİK
Bakır boru yüksek ısıda bile %100 oranında oksijen ve gaz geçirmeme özelliğine sahiptir. Bu sayede plastik ve demir tesisatlarda rastlanan mantar ve bakteri üremez. Bu özelliğin yıllar geçtikçe değişmesi söz konusu değildir.
5 – ANTİBAKTERİSİT ÖZELLİK
Bakır bakterisid özelliği sayesinde tatil zamanları ihtiva ettiği su durgun olan ve bakteri ve yosun üremesi için ideal bir ortam yaratan tesisatlardaki suyu temizler ve bakterilerden arındırır.
6 – ISI İLETKENLİĞİ
Plastikten bin kat fazla olan ısı iletkenliği sayesinde bakır boru özellikle yerden ısıtma sistemlerinde çok verimli olmaktadır. Demir borulu sistemlerle karşılaştırıldığında ise ilk ısıtmada meydana gelen kayıplar çok aza inmektedir. Buna ısı geçirgenliğinin yanı sıra et kalınlığının da az olması yol açmaktadır.
7 – SÜRTÜNME KATSAYISI
Bakır boruların diğer tesisat borularına kıyasla iç yüzeyleri çok kaygan olduğundan küçük çaplı borularla bile randımanlı bir tesisat kurulabilmektedir. Bu sayede daha küçük pompalar kullanılmakta ve dolayısıyla enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
8 – SAĞLAMLIK
Bakır borunun çekme mukavemeti diğer malzemelere göre daha yüksektir: tavlı borularda 200Mpa, sert borularda 300Mpa. İnşaatlarda oluşan zor şartlarda bile bakır boru önlem almadan kullanılabilmektedir. Ayrıca ateşten ve kemirgen hayvanlardan da etkilenmemektedir.
9 – BASINCA DAYANIKLILIK
Bu özelliği sayesinde bakır boru tesisatta basınç veya ısı kısıtlaması olmadan kullanılabilmektedir. Örneğin 22*1 ölçüsündeki bir bakır boru içindeki suyun 200 santigrat derece’ye çıkması halinde bile 16 bar’a dayanabilmektedir. Bu değerler boru çapı düştükçe daha da artmaktadır. Dolayısıyla zaman 80 santigrat derece’yi aşması muhtemel kalorifer tesisatlarında bakır boru mükemmel netice vermektedir.
10 – ESTETİK
Bakır borunun ve bağlantı elemanlarının inceliği tesisata çok estetik bir görünüm sağlar. Bakır boru kolaylıkla boyanır.
11 – YANGINA DAYANIKLILIK
Metal olması sebebi ile bakır boru evlerde meydana gelebilecek yangın olaylarında etkilenmez. Bu konu maalesef plastik borulu sistemlerde büyük sorun teşkil etmektedir.
12 – ÇEVREYE DUYARLILIK
Bakır doğadan elde edilen saf bir madendir. Çevreye hiçbir zarar vermediği gibi tamamen geri kazanılan bir maddedir.
Son yorumlar